חג המסיק והשמן

בדיוק בחנוכה מסתיימת תקופת מסיק הזיתים והפקת שמן הזית. בימי קדם נהגו להביא בני ישראל שמן זית טהור לבית המקדש כמנחה עם תום עונת המסיק. 
סביב השנה מסמלים חגי ישראל גם סיפורים עתיקים, אך גם את עונות השנה והחקלאות. חג האסיף (סוכות), חג המסיק (חנוכה), חג הקציר (פסח), חג הביכורים (שבועות).

הזית הוא הפרי האחרון מבין שבעת המינים שנקטף במשך השנה. האזכור החשוב ביותר של שמן הזית במקרא הוא כאחד משבעת המינים שנתברכה בהם הארץ "ארץ זית שמן ודבש" (דברים ח, ח). תחילת המסיק בסוכות וסיומו בחנוכה, שנחגג לאורך ההיסטוריה שלנו בארץ כחג חקלאי. היציאה לגלות ניתקה את העם היהודי מארצו ומן החקלאות, וכך נותר מהחג סיפור נס פך השמן. כעת אנו שבים ומחדשים את חגיגות סיום המסיק ואת הקשר העמוק שלנו לכרמי הזיתים ולשמן הזית.

בחג החנוכה נצא אל כרמי הזיתים ואל בתי הבד ברחבי הארץ - נלמד על שיטות הייצור, נכיר את המגדלים ואת יצרני שמן הזית, נטעם שמן זית ישראלי טרי ונוכל לרכוש שמן זית מקומי איכותי ובכך לתמוך בחקלאים ובכלכלה המקומית שלנו.

שמן זית - אוצר של בריאות

ככל שהמחקר בתחום מתקדם, כך הולך ומתגלה כי שמן זית איכותי מגלם את הבריאות הטבעית שיש לארץ ולחקלאות המקומית להציע. שמן זית מכיל באופן טבעי חומרים נוגדי חמצון מסוג פוליפנולים וויטמין E והוא עשיר בהם ככל שהוא איכותי* יותר.

נוסף לאלו, החומצה האולאית הנמצאת בשמן הזית מקנה לו עמידות בטמפרטורות גבוהות ולכן מומלץ להשתמש בשמן זית לכל מטרה- תיבול, בישול, אפייה, צלייה, טיגון וטיגון עמוק.

חשיבותו ויוקרתו של שמן הזית הביאה לכך שהוא היה ועודנו אחד המזונות המזויפים ביותר בעולם. עוד במאה השישית לפנה”ס נוצרו החוקים הראשונים הנוגעים לבקרה ופיקוח על שמן הזית. כיום בדיקות המעבדה מדויקות יותר ובעזרת הכלים החדישים ביותר פיתח ענף הזית תו איכות מוקפד. הסימון המיוחד מוענק רק לשמן זית ישראלי, שנמצא בפיקוח מכרם הזיתים, דרך בית הבד ועד לנקודת המכירה.

עצי הזית של ארץ ישראל

הארכיאולוגים מעריכים שעץ הזית תורבת לראשונה באזורנו. העדויות העתיקות ביותר לעצירת שמן זית נתגלו בישראל ומעידות על הפקת שמן לפני כ 8,000- שנה, כלומר – כבר בסוף תקופת האבן!!

גידול זיתים לשמן ולמאכל היה נדבך עיקרי בחיי היומיום החקלאיים של העמים שחיו בארץ ישראל לאורך הדורות. יושבי הארץ תמכו ופיתחו את חקלאות הזיתים ואת שיטות העיבוד שלהם, וכך הפכו את הזית ואת כרמי הזיתים לבעלי מעמד מיוחד.
בשל כך, לרוב לא נפגעו הזיתים אפילו במעבר בין שליטים שונים. עדיין ניתן למצוא כאן עצי זית עתיקים בני שגילם מוערך בכ 1000- שנים ויותר. ענף הזית בישראל הוא מרכז עולמי למחקר ולטיפוח של זני זיתים ודרכי גידול. 

הענף פיתח שיטות בקרה על תנאי הגידול, אופן המסיק ואצירת שמן הזית. כל אלה יצרו
תנאים מצוינים לייצור של שמן זית באיכות מעולה ובזמינות מידית.